Løpesportens største stjerner

Det er neppe noen mennesker i historien som kan måle seg med vår egne, norske Mensen Ernst. Den legendariske løperen regnes til å være en av de største skikkelsene i løping gjennom tidene. Han kunne løpe i flere dager uten å hvile, og utallige legender har blitt skrevet om hans prestasjoner på 1800-tallet. For eksempel har han løpt fra Paris til Moskva, og fra Istanbul til Kallkutta.

Dagens beste løpere

Nå om dagen er det helt andre stjerner innen løpesport man ser på TV-skjermene. De største stjernene kommer som regel fra Øst-Afrika, da med Kenya og Ethiopia som de største produsentene av maratonløpere. Abebe Bikila er en ethiopisk maratonløper som regnes til å være historiens største gjennom tidene. Hans spesialitet var at han løp barfotet – noe som ikke stoppet ham fra å vinne flere gullmedaljer i OL på midten av det 20. århundret.

Flygende Finner – et glemt fenomen

Frem til 40-tallet var det faktisk finske menn som dominerte 10 000 meter distansen under samtlige OL og verdensmesterskap, men deretter kom andre land på banen og de såkalte Flygende Finnene gikk i glemmeboksen.

Kenenisa Bekele er nåtidens største stjerne i langdistanseløp. Bekele holder på verdensrekorden for 10 000 meter, og det ser ikke ut til at denne vil bli slått med det samme. Mannen fra Ethiopia har stukket av med hele tre gullmedaljer i OL, fem gullmedaljer i VM, og over ett dusin gullmedaljer i andre store internasjonale løpemesterskap. To ganger har han fått utmerkelsen «Årets beste atlet» av det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Blant kvinner er det kinesiske Wang Junxia som sitter på verdensrekorden.

This entry was posted in Løping. Bookmark the permalink.